Alhambra, een mythische naam. Om het te bezoeken moet je vrij lang op voorhand ticketten boeken, want Unesco werelderfgoed en per dag maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Wij hebben onze ticketten lang op voorhand geboekt en zijn benieuwd naar dit magische bouwwerk.

Het betreft in feite een middeleeuws Paleis en Fort gebouwd door de moren op een heuvel van Granada. Het is gigantisch groot en je hebt een ganse namiddag nodig om volledig rond te raken.

Na ons heerlijk ontbijt (ontbijt in de B&B is zeer uitgebreid en verzorgd) vertrekken naar Granada via de autosnelweg. Een dik uur rijden en we parkeren in een parkeergarage. We wandelen wat rond in het Centro, in de omgeving van de Kathedraal, die volledig ingesloten is door bebouwing die er later is rondgezet. Allemaal kleine straatjes en een pleintjes. Overal winkeltjes en terrasjes. Granada is echt een stadje om in rond te flaneren.

Met de lokale bus naar het Alhambra. Dit is verdeeld in 3 stukken waar je je ticket moet tonen. Voor de overige gedeeltes, die eigenlijk ook best mooi zijn, heb je eigenlijk geen ticket nodig.

We hebben een timelock van 14 tot 20 uur en moeten stipt om 15:30 aan het Palacio Nazaries zijn, het absolute hoogtepunt van het Alhambra.

Eerst verkennen we het Alcazaba, het militaire gedeelte van het complex waar we de wachttoren met klok bezoeken.Van hieruit hebben we zicht op een leuk pleintje van Granada, Plaza Nueva, waar we later iets gaan drinken.

We bezoeken tussendoor het paleis van KAREL V, en vierkant gebouw met in het midden een grote Circel met 2 gaanderijen rondom ondersteund met pilaren.

Ondertussen is het tijd om het Palacio Nazaries te bezoeken. Dit werkelijk uniek. Het bestaat uit verschillende zalen, binnen en buiten, waarbij het stucwerk op de muren indrukwekkend is. Ook de plafonds in een honingraat structuur en de houten panelen of plafonds zijn schitteren. Je moet het gezien en beleefd hebben om een goed idee te krijgen van de schoonheid van dit paleis.

Verder zijn er in het complex gigantische tuinen die goed onderhouden zijn en waar een ingenieus systeem van waterbevoorrading is geïnstalleerd.

Het laatste deel dat we bezoeken is het zogenaamde Generalife, waar weer mooie tuintjes met waterpartijen en fonteintjes zijn. Hier ook een grote bloemenpracht.

Na dit toch wel indrukwekkende bezoek keren we terug naar Granada waar we in een typisch andaloes restaurantje een lekkere platos combinados eten. We trekken ook nog plaza Nueva, gezellige pleintje, waar we nog een helado eten en vertrekken terug richting B&B.